Alles over verstandskiezen

Alles over verstandskiezen

Tandartsenpraktijk Besth

Blog

Een verstandskies laten trekken is niet iets waar u normaal gesproken erg naar uit zal kijken. Toch komt u er niet altijd onderuit en bestaat de kans dat er een keertje een verstandskies moet worden verwijderd. Hieronder behandelen wij voor dat geval een aantal vragen, zodat u – als het op een gegeven moment toch moet gebeuren – goed voorbereid aan het laten trekken van uw verstandskies kunt beginnen. Succes!

  Maak hier uw afspraak!

  Wanneer krijgt u verstandskiezen?

  Normaal gesproken komen de verstandkiezen door wanneer u tussen de 17 en 21 jaar bent. Echter, ook wanneer u ouder bent kunt u nog verstandskiezen krijgen.

  Hoe lang duurt het voor uw verstandskies doorkomt?

  Dit is voor iedere persoon anders, waarbij de genetische aanleg een grote invloed heeft op of het doorkomen langer of korter duurt. Normaliter staat er ongeveer twee tot drie jaar voor de verstandskiezen volledig zijn doorgekomen. Na deze tijd zijn ook de kroon en de wortel van de verstandskies volledig ontwikkeld.

  Wat kost verstandskies trekken?

  De kosten voor het laten verwijderen van uw verstandskies kunnen flink verschillen. Het feit dat zowel de tandarts al de kaakchirurg de ingreep kan uitvoeren is hier debet aan. Laat u uw verstandskies trekken door de tandarts? Dan kost het vaak rond de €100,-. Wilt u de ingreep echter door de kaakchirurg laten doen? Dan bent u normaliter minimaal €150,- kwijt.

  Hoe lang duurt verstandskies verwijderen?

  Het verwijderen van één van de verstandskiezen neemt ongeveer een kwartier tijd in beslag. Wilt u meerdere kiezen laten trekken? Dan duurt het proces vaak slechts enkele minuten langer.

  Wat te doen na verstandskies trekken?

  Na de ingreep zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de pijn te verzachten:

  • Enkele uren na de ingreep: koel de buitenkant van de wang afwisselend circa tien minuten met een ice-pack
  • Wacht met eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt
  • Bestrijd de pijn na de verdoving met pijnstillers op advies
  • Voor de verdere nazorg: neem contact op met ons

  Wat eten na verstandskies trekken?

  Het is raadzaam om op de dag van het trekken van uw verstandskies geen vast voedsel te nuttigen. Vaak zien wij echter dat het de volgende dag wel weer mogelijk is. Wat u dan wel zoal kunt eten op de dag van het trekken van uw verstandskies? Dan moet u denken aan vloeibaar voedsel. Voorbeelden hiervan zijn soep, vla en yoghurt. Aandachtspuntje: let er in verband met het wondje wel op dat de soep niet te heet is!

  Wanneer wond dicht na trekken verstandskies?

  De wond kan na het trekken van de verstandskies snel helen. Het hangt echter van meerdere factoren af hoe lang het duurt voor de wond na het trekken van de verstandskies weer helemaal dicht is. Hierin vormt u zelf een belangrijke schakel, want factoren als roken – wat u beter niet kunt doen, want het vertraagt de genezing van de wond – et cetera zijn tijdens dit proces belangrijk. De wond geneest overigens het snelst als het bloed in de wond kan stollen. Zorg er daarom voor dat u de eerste dag uw mond niet spoelt, want dat zorgt ervoor dat het stollende bloed wordt verwijderd.

  Hoe lang last na trekken verstandskies?

  Normaliter hoort de pijn na het trekken van de verstandskies zeker binnen twee weken over te zijn. Sterker nog: we zien vaak dat de patiënt na één dag al geen last meer heeft van het trekken van de verstandskies. Onze specialisten doen er vanzelfsprekend alles aan om u zo min mogelijk pijn of last van de ingreep te laten ervaren.

  Maak een afspraak met Besth om uw verstandskies te laten trekken!

  Besth is specialist in het trekken van verstandskiezen en helpt u daar dan ook graag mee. Heeft u last van uw verstandskies en twijfelt u of een ingreep nodig is? Maak dan een afspraak met Besth en één van onze specialisten helpt u verder!