Restauratieve Tandheelkunde

Wat is restauratieve tandheelkunde?

Restauratieve tandheelkunde is een tak van tandheelkunde die zich richt op het vervangen van beschadigde of ontbrekende tanden. Het behandelen van gaatjes en andere orale aandoeningen valt ook onder restauratieve tandheelkunde. Onze restauratieve tandarts is tevens gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die tandheelkundige reparaties nodig hebben vanwege trauma of verwondingen.

Deze behandelingen worden uitgevoerd bij patiënten van alle leeftijden. Desalniettemin zien wij dat volwassenen en ouderen het vaakst een herstelbehandeling nodig hebben. Het doel van restauratieve tandheelkunde is om tanden te behouden en ook het natuurlijke uiterlijk, de vorm en het gevoel van de tanden te herstellen door:

  • Beschadigde tanden met tandvullingen of hechtbehandeling aan te pakken;
  • Ontbrekende delen van de tandstructuur te herstellen met indirecte of directe restauraties, zoals inlays, onlays, kronen of vullingen;
  • Ontbrekende tanden volledig vervangen door kunstmatige restauraties, zoals implantaten, bruggen of kunstgebitten.
  • Tanden repareren

Er zijn meerdere redenen om een tand te laten repareren. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen bij de tandarts. Als u dit niet doet bestaat er namelijk de kans dat uw tand verder zal beschadigen of dat deze geïnfecteerd raakt (waardoor u mogelijk de tand verliest). Ook bij minder urgente zaken, zoals gebitsslijtage of een klein afgebroken stukje tand is het handig snel een afspraak in te plannen.

Gebitsslijtage herstellen

Het repareren van tanden is één van de meest voorkomende behandelingen. Wanneer wij spreken over het repareren of opknappen van tanden, hebben wij het over het herstel van uw gebit naar een natuurlijke staat. Hier valt ook het herstellen van gebitsslijtage onder.

Gebitsslijtage herstellen kosten

De kosten voor het herstellen van gebitsslijtage verschillen per situatie. Soms kunnen wij uw tanden opknappen door slechts bepaalde delen te herstellen, maar in enkele gevallen moet het hele gebit aangepakt worden. Wilt u meer weten over de kosten voor restauratieve tandheelkunde? Neem dan contact op met onze tandheelkundigen.

Gebitsslijtage voorkomen

Hoe voorkom ik gebitsslijtage? Dat is een vraag die onze tandartsen veel krijgen. In sommige gevallen is gebitsslijtage een gevolg van te hard poetsen of het gebruik van een verkeerde tandenborstel. Daarnaast kan het gebruik van een schurende tandpasta ook zorgen voor beschadiging. Hieronder een aantal punten die de oorzaak kunnen vormen voor gebitsslijtage:

  • Zure dranken en zure etenswaren
  • Vaker eten dan gebruikelijk
  • Tandenknarsen
  • Te hard poetsen
  • Schurende tandpasta

Onze tandartsen kunnen u een gedegen advies geven om beter te poetsen en pijn, irritaties en onzuiverheden beter te voorkomen.

Mogelijkheden in de restauratieve tandheelkunde

Een tandarts kan veel doen binnen de restauratieve tandheelkunde. Er bestaan allerlei geschikte behandelingen voor diverse situaties. Als u slechts een klein stukje tandglazuur heeft afgebroken, kunnen wij de schade herstellen met een vulling. Betreft het een voortand of is de beschadiging duidelijk zichtbaar wanneer u glimlacht? Wij kiezen dan meestal voor een procedure die “bonding” wordt genoemd. Met een tandkleurige compositiehars zullen wij uw gebit dan weer terugbrengen naar een natuurlijke staat.

Meer informatie of direct een afspraak plannen?

Benieuwd naar de mogelijkheden en oplossingen voor het repareren van uw tanden? Plan direct een afspraak voor een behandeling in de restauratieve tandheelkunde of neem contact met ons op. Wij bespreken graag alle mogelijkheden en zorgen ervoor dat u snel weer kunt genieten van een mooi en gezond gebit. Voor meer informatie kunt u ook onze tandarts behandelingen bekijken.

Tandartspraktijk Besth
4.5
Gebaseerd op 26 beoordelingen
powered by Google
js_loader