Hoe poets je de tanden van je baby

Hoe poets je de tanden van je baby?

Tandartsenpraktijk Besth

Blog

Wederom een baby-mijlpaal bereikt; de melktandjes komen door bij je baby! Vanaf nu is tandenpoetsen met je baby een feit. Maar hoe moet je de tanden van je baby eigenlijk poetsen en waar moet je allemaal op letten? Het is belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Wij vertellen je hier alles over de beste verzorging voor babytandjes en hoe de kindertandheelkundige hierbij kan helpen.

  Maak hier uw afspraak!

  Wanneer begin je met tandenpoetsen bij je baby?

  Eigenlijk al vanaf het eerste moment dat er bij de kleine al tandjes doorkomen moet je als ouder al starten met poetsen. De tandjes van de baby zijn op dit moment namelijk nog erg kwetsbaar, dus hebben ze ook een goede verzorging nodig. Dit heeft ermee te maken dat het glazuur nog niet uitgehard is en hierdoor liggen gaatjes sneller op de loer. Hoe je dit het beste kunt doen vertellen we je graag.

  Onze tandenpoetstips:

  • Maak tandenpoetsen van je baby leuk door er een vast ritueel van te maken, zonder dat het op een verplichting gaat lijken.
  • Speel tijdens het tandenpoetsen liedjes af die het voor het kind extra leuk maken om eraan mee te werken, bijvoorbeeld die van Juf Roos of Lanterfantje. Het is wel belangrijk dat het bij het tandenpoetsen liedjes niet langer duren dan ongeveer 2 minuten, want zo lang poets je de tandjes.
  • Praat tegen de baby tijdens het poetsen en vertel waarom je de tanden poetst.
  • Wil je baby de borstel zelf vasthouden en haar eigen tanden poetsen? Geef dan de vrolijke tandenborstel ook eens af en laat het kindje dit zelf proberen.
  • Heeft de baby net gegeten? Wacht dan nog even een uurtje met tandenpoetsen bij de baby, zodat de zuren eerst weg kunnen trekken.

  Hoe moet je tandenpoetsen bij baby’s?

  Iedere baby is natuurlijk anders, maar het is vooral belangrijk dat je het tandenpoetsen bij baby’s gewoon leuk maakt. Het moet geen verplichting zijn, maar een prettig moment tussen ouder en kind. Ga hiervoor in een houding zitten die jijzelf net zo fijn vindt als de baby, neem hem bijvoorbeeld op schoot en zorg ervoor dat zowel jij als de baby rechtop zit.

  Vervolgens is het verstandig om met een zachte borstel horizontaal over de tandjes te bewegen. Maak zelf een eenvoudige planning, zodat je onthoudt waar je begint en waar je eindigt met poetsen. Aan de binnenkant van het gebit, aan de buitenkant van de tanden en neem ook het tandvlees zachtjes mee. Volg je deze poetsinstructie voor kinderen, dan creëer je een fijne situatie voor jou én je baby.

  Door kindertandartsen goedgekeurde baby tandenborstels

  Voor het tandenpoetsen bij baby’s zijn er speciale tandenborstels ontwikkeld. Deze tandenborstels zijn bij uitstek geschikt voor de allerkleinsten, omdat ze erg klein en zacht zijn. Hierdoor is het voor de ouders heel eenvoudig om te poetsen en loopt het gebit van het kindje geen beschadigingen op. Daarnaast komen de speciale tandenborstels, welke overigens goedgekeurd zijn door kindertandartsen, voor in alle kleuren van de regenboog. Waardoor baby’s het extra interessant vinden.

  Gebruik speciale baby tandpasta’s

  Het is niet alleen belangrijk om voor een speciale baby tandenborstel te kiezen, ook het type tandpasta is essentieel. Er is babytandpasta ontwikkelt met fluoride. Hier zitten natuurlijke stoffen in die het glazuur van de babytandjes versterken. Wees niet bang dat er te veel fluoride in verwerkt is, want de tandpasta’s zijn speciaal ontwikkelt voor kleine kinderen van 0 tot 5 jaar. Je hebt zelfs de mogelijkheid om te kiezen voor fase tandpasta’s, van bijvoorbeeld 0-2 jaar en 2-5 jaar. Twijfel je nog over de beste kindertandpasta? Vraag dan advies aan onze kindertandarts.

  Breng regelmatig een bezoek aan de kindertandarts (én het poetspaleis!)

  Zodra de tandjes doorkomen bij je baby is het verstandig om minstens twee keer per jaar naar de kindertandarts te gaan. Meestal vindt het eerste bezoek plaats vanaf ongeveer 1,5 á 2 jaar.

  Het is daarnaast ook nog eens extra leuk voor de kleintjes om een bezoek te brengen aan onze tandartspraktijk, want ze kunnen hier het poetspaleis ontdekken! Een waar speelparadijs die we voor de ingang van de praktijkruimte schuiven, speciaal voor de kleintjes. Het zorgt ervoor dat kinderen een tandartsbezoek als leuk gaan ervaren en niet meer bang zijn voor de tandarts.

  Met uw baby naar de kindertandarts? Maak direct een afspraak!

  Voor het eerst met uw baby naar de kindertandarts is een ontzettend leuk avontuur bij Tandartspraktijk Besth. Wij maken er een prettige ervaring van voor ouder en kind. Direct een afspraak maken met onze gespecialiseerde kindertandarts? Of meer informatie inwinnen? Plan hier uw afspraak in of bereik ons voor vragen op 020 6700366.