Feit of fabel over tandenpoetsen

Hoe moet je wel tandenpoetsen en hoe zeker niet? Lees hier alle feiten en fabels!

Tandartsenpraktijk Besth

Blog

Iedereen heeft zo zijn eigen ritme en manieren als het aankomt op de ideale tandenpoets-routine. Er zijn veel manieren om het juist te doen, maar zo doen er ook een heleboel fabels de rondte. Belangrijk is om goed te weten wat wel goed is voor je gebit en wat absoluut niet. Werkt tandenpoetsen met kokosolie? Of is tandenpoetsen met baking soda beter? Wij vertellen je hier alle feiten en van welke fabel-manieren je heel ver weg moet blijven.

  Maak hier uw afspraak!

  Waarom is tandenpoetsen belangrijk?

  Het lijkt een vraag met een eenvoudig antwoord, maar er zijn nog steeds weinig mensen die de echte essentie achter tandenpoetsen kennen. In onze mond zitten talloze bacteriën die maar wat graag onze tanden willen verslechteren. Deze bacteriën veroorzaken tandplak, wat als het te lang blijft zitten, ervoor kan zorgen dat je gaatjes krijgt of je gebit verder aangetast wordt. Daarnaast is tandplak ook één van de grootste oorzaken voor tandvleesontstekingen.

  Om ervoor te zorgen dat tandplak geen kans krijgt om problemen te veroorzaken is regelmatig tandenpoetsen dus erg belangrijk. Maar, regelmatig tandenpoetsen is niet het belangrijkste. Even essentieel is dat je op de juiste manier je tanden poetst en hierbij ook het tandvlees niet vergeet.

  Over de manier waarop je dit doet zijn heel veel feiten geschreven, maar ook genoeg fabels. Hiertussen maken wij in dit artikel verder onderscheid!

  “Tandenpoetsen met baking soda is goed voor je tanden”

  FABEL! Er zijn veel mensen die hun tanden poetsen met baking soda, maar dit is niet goed voor je. Het zorgt er namelijk voor dat je glazuur aangetast wordt. Daarnaast kan het verstoren van de zuurgraad er ook voor zorgen dat je juist meer gaatjes krijgt.

  “Een tandenborstel vervang je pas na een jaar”

  FABEL! Je kan ongeveer 2 tot 3 maanden tandenpoetsen met dezelfde tandenborstel, daarna is de borstel vaak niet meer stevig genoeg om alle belangrijke plekken in je gebit te bereiken én krijgen bacteriën veel beter de kans om zich te nestelen in de borstel.

  “Direct tandenpoetsen na het eten is niet goed voor je glazuur”

  FEIT! Meteen tandenpoetsen na het eten tast namelijk je glazuur aan, zeker wanneer er veel zuren verwerkt zijn in het eten. Het is daarom beter om minstens 1 á 2 uur te wachten met tandenpoetsen na het eten. Hierdoor geef je het gebit de tijd om zuren te verwerken en poets je deze zuren niet mee.

  “Tandenpoetsen voor of na het ontbijt maakt zeker verschil”

  FEIT! Als je direct zodra je wakker wordt, tandenpoetst nog vóórdat je gaat ontbijten, zorg je ervoor dat je een laagje fluoride aanbrengt op je tanden. Dit is een goede start van de dag, want er wordt direct nieuwe speekselaanmaak gestimuleerd, waar je in de nacht veelal een tekort aan oploopt.

  Daarnaast is direct tandenpoetsen na het ontbijt niet goed, omdat het je glazuur aantast. De gegeten en gedronken zuren worden juist in je tanden gepoetst. Advies is dus om je tanden direct te poetsen aan het begin van je ochtendroutine.

  “Tandenpoetsen met kokosolie is goed voor je tanden”

  FEIT! Maar, wel als bijproduct. Eigenlijk doet kokosolie het beste zijn werk wanneer je er goed mee spoelt. Door ongeveer 15 minuten te spoelen met de kokosolie en dit vervolgens uit te spugen kan je bepaalde bacteriën heel goed verwijderen. De toxines hechten zich namelijk aan de kokosolie, waardoor je na het reguliere tandenpoetsen een extra goede reiniging toepast.

  “Hoe vaak tandenpoetsen? Drie keer of meer is juist beter”

  FABEL! Het is juist niet goed om vaker dan twee keer je tanden te poetsen. Hoe vaker je tandenpoetst, hoe meer kans je hebt op beschadiging. Na een poetsbeurt is het belangrijk dat je glazuur de kans krijgt om te herstellen. Door 3 keer of vaker te poetsen op een dag, krijgt je gebit hier geen mogelijkheid toe. Houdt dus gewoon 2 keer per dag aan, ’s ochtends voor het ontbijt en s ‘avonds voor het slapengaan, minstens 1 uur ná het eten.

  Meer informatie over tandenpoetsen? Neem contact op met de tandheelkundige!

  Benieuwd of jij wel op de goede manier poetst? Of wil je tips van een ervaren mondhygiënist? Wij staan graag voor je klaar. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor de allerkleinsten. Het is extra leuk om met je kind naar onze praktijk te komen, want zij kunnen genieten van ons speciale Poetspaleis! Plan direct een afspraak in voor een bezoek aan onze praktijk of neem telefonisch contact op met 020 6700366 voor meer informatie.