Implantaten

Implantaten

Tandartsenpraktijk Besth

Blog

De gezondheid van het gebit is van uiterst belang. Niet alleen maakt het gebit een belangrijk deel uit van het menselijk lichaam, maar het is ook een visitekaartje voor de buitenwereld. Wittere tanden en een stralende lach kunnen met de technologie van tegenwoordig al binnen een uur gerealiseerd worden wanneer je een behandeling ondergaat. De meest innovatieve manier om tanden te bleken, is door middel van een LED-lamp. Bij Tandartspraktijk Besth hanteren wij deze veilige en effectieve manier van tanden bleken, waarbij het resultaat direct zichtbaar is.

  Maak hier uw afspraak!

  Alles wat je moet weten over implantaten

  De perfecte oplossing om weer onbezorgd te kunnen glimlachen en alles letterlijk weer mooi op een rijtje te krijgen? Dan kies je voor implantaten om een mooi en sterk gebit realiteit te maken. Een stralend gebit is helaas niet voor iedereen een standaard gegeven, toch is het zeker mogelijk om hier iets aan te doen. Wanneer er tanden of kiezen ontbreken, wil je dat er met een natuurlijke oplossing weer een compleet, esthetisch gebit ontstaat. Maar wanneer kan je implantaten laten zetten en is een spoed implantaat mogelijk? Dat en veel meer behandelen we voor je in dit artikel.

  Wat zijn die implantaten waar iedereen over praat?

  Implantaten worden steeds populairder en dat heeft een reden. Tand implantaten zijn kunstmatige tandwortels die in het bot worden geplaatst ter vervanging van ontbrekende of afgebroken tanden. Hierdoor krijg je dus een stralend gebit als nooit tevoren. Het is een tandheelkundige oplossing die een stevige basis biedt voor het bevestigen van protheses. Denk hierbij aan bruggen of kronen.

  Iets wat de keuze voor implantaten nog aantrekkelijker maakt dan enkel een stralend recht gebit is dat implantaten voor tand en kaak zijn gemaakt van biocompatibele materialen. Deze zijn dus volledig veilig, duurzaam en compatibel met je gebit.

  Wat zijn de overduidelijke voordelen van implantaten voor tanden & kaak?

  Twijfel je over implantaten voor je kaak of tand of ben je bang voor de ingreep? We begrijpen dit goed en hebben ook alle begrip hiervoor. Daarom leggen we graag alle voordelen op tafel, zodat jij die twijfel voorgoed kwijtraakt:

  Implantaten zorgen voor een prachtige esthetiek én meer zelfvertrouwen

  Dankzij de huidige innovatieve technieken voor het ontwikkelen en plaatsen van implantaten in je tand of kaak, kan je profiteren van een ongelofelijke esthetiek. Een aantrekkelijk resultaat die jou voorziet van een prachtige glimlach met mooie, natuurlijk uitziende tanden. Dat brengt nog meer zelfvertrouwen met zich mee!

  Optimale functionaliteit van het gebit dankzij implantaten

  Doordat het materiaal van de implantaten biocompatibel is, voelt het niet alleen natuurlijk, maar ziet het er ook zo uit. Daarnaast blendt de implantaat perfect met de rest van het gebit waardoor ook de functionaliteit van het gebit geoptimaliseerd wordt. En dat resulteert in een prettig kauwproces.

  Implantaten stimuleren het kaakbot en voorkomen botverlies

  Als je niks aan je gebit doet en het gat van een verloren tand niet aanpakt of opvult met een implantaat en prothese, kan je bot gaan slijten. Een implantaat voorkomt juist dat dit gebeurt en bevordert de stimulans van het botbehoud.

  Wanneer is het tijd voor implantaten?

  Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het best kunt kiezen voor implantaten. Een belangrijke reden en de meest voorkomende is het ontbreken van tanden. Mis je er één of meer? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de tandarts om botslijten te voorkomen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon erg ontevreden bent over je gebit. Gelukkig kan je ook dan op advies van de tandarts beginnen aan implantaten in je tand of kies.

  Nood: kan ik ook spoed implantaten krijgen?

  Een ander belangrijk voordeel van implantaten voor je kaak en tand, is dat deze ook als spoed ingreep geplaatst kunnen worden. Wanneer je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad of een ander trauma kan er zonder probleem een spoedprocedure gestart worden. Let wel: niet iedere situatie is een spoedgeval, neem daarom altijd eerst contact op met je tandarts om zeker te weten of je direct hulp nodig hebt of dat een afspraak verderop de week ook voldoende is. 

  Wat is een ontstoken implantaat?

  Ervaar je pijn rondom je implantaat? Dan kan dit betekenen dat het om een ontstoken implantaat gaat. In dat geval zit de ontsteking niet zozeer ‘in’ het implantaat, maar bevind deze zich in het weefsel rondom. De ontsteking kan in het tandvlees zitten, maar ook in het kaakbot. Wanneer je dit niet behandelt, kan dit leiden tot botverlies. In dat geval is een nieuw implantaat zetten niet meer mogelijk. Verstandig dus om met klachten zo snel mogelijk naar je tandarts te gaan. 

  Hoe kan een implantaat ontstoken raken?

  Een implantaat kan om verschillende redenen ontstoken raken, waaronder door een slechte mondhygiëne. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor een ontstoken tand implantaat:

  • Slechte mondhygiëne
  • Roken
  • Genetische afwijkingen
  • Medische aandoeningen, waaronder diabetes
  • Slechte plaatsing van implantaten

  Meestal voel je het wel als een tandimplantaat ontstoken is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Controleer je gebit daarom iedere dag en zorg voor een goede mondhygiëne. Daarnaast is een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist een must.

  Je kan een ontstoken implantaat ook herkennen aan:

  • Roodheid
  • Zwellingen van het tandvlees
  • Pijn bij eten en drinken
  • Slechte adem of slechte smaak
  • Loszittende implantaten

  Hoe wordt een ontstoken implantaat behandeld?

  Een professionele reiniging van je gebit is stap 1 bij een ontstoken implantaat. De mondhygiënist zal dit zorgvuldig uitvoeren. Ontstoken weefsel kan vervolgens eventueel verwijderd worden door de tandarts, wanneer de ontsteking nog niet zo ver gevorderd is. Wanneer het wel om een vergevorderde ontsteking gaat is het een ander verhaal. In dat geval kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

  Een kaakchirurg kan bijvoorbeeld het bot moeten herstellen of een kunstmatig stuk bot inbrengen om verloren kaakbot te vervangen. Daarnaast kan er ook een antibioticum voorgeschreven worden als mondspoelmiddel om de ontsteking te beheersen. De exacte behandeling is echter afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is daarom altijd belangrijk om eerst contact op te nemen met je tandarts.

  Wanneer is behandeling van een ontstoken implantaat niet meer mogelijk?

  Soms is het plaatsen van implantaten in je kaak of tand niet meer mogelijk en dat kan verschillende redenen hebben. Deze zetten we hier voor je op een rij:

  • De ontsteking is dusdanig vergevorderd dat er te veel botverlies heeft plaatsgevonden en er geen botstructuur meer aanwezig is om een implantaat te ondersteunen.
  • Een infectie heeft zich dusdanig verspreidt over het gebit dat het ook in diepere weefsels ontstekingen veroorzaakt. Hierdoor kan het implantaat verloren gaan.
  • Als de implantaat zodanig losgeraakt is en niet langer stevig in het kaakbot zit is het onmogelijk om het implantaat te behouden dan wel te stabiliseren

  Meer weten over ontstoken implantaten of wil je graag nieuwe implantaten? Neem dan gerust contact met ons op!

  Ben je op zoek naar een duurzame oplossing voor ontbrekende tanden? Je glimlach vereeuwigen of een afspraak maken vanwege een ontstoken implantaat? Wij staan voor je klaar. Stel gerust al je vragen tijdens een intakegesprek of neem telefonisch contact met ons op.