Wat is ontstoken tandvlees en hoe kan je dit verhelpen?
Tandartsenpraktijk Besth
Blog
Wanneer je last hebt van een pijnlijk of geïrriteerd tandvlees kan dit heel goed wijzen op ontsteking van het tandvlees. Je ervaart een vervelend gevoel tijdens het eten van koude of juist hele warme gerechten, tandenpoetsen doet pijn of je kan niet eens normaal een glas water drinken zonder pijnscheuten te ervaren. Wanneer je deze klachten herkent, kan het ontstoken tandvlees absoluut de oorzaak zijn. In deze blog vertellen we je wat de symptomen kunnen zijn, de verschillende oorzaken en hoe je een tandvleesontsteking kunt verhelpen.
Is ontstoken tandvlees altijd eenvoudig te herkennen?
Ondanks dat we diverse symptomen kunnen toekennen aan een tandvleesontsteking, is het helaas niet altijd mogelijk om dit vroegtijdig te constateren. Een ontsteking kan voor langere duur onopgemerkt blijven, omdat dit simpelweg niet bij iedereen eenvoudig te herkennen is. Het is daarom erg belangrijk om tijdig langs een mondhygiëniste te gaan. Zij kan je voorzien van een optimale gebitsverzorging, controle en een volledige gebitscheck.
Ontstoken tandvlees oorzaken
Wil je de tandvleesontsteking verhelpen? Dan is het ook belangrijk om te weten welke oorzaken dit pijnlijke tandvlees kan veroorzaken. Het is namelijk niet zo dat ontstoken tandvlees zomaar ontstaat en vaak kun je hier zelf al veel tegen doen. De meeste tandvleesontstekingen komen eigenlijk door dit simpele antwoord: een slechte mondhygiëne. Mensen die slecht voor hun gebit zorgen hebben een grote kans op ontstoken tandvlees. Door geen aandacht te besteden aan regelmatig (minstens 2 keer per dag) tandenpoetsen en flossen krijgen bacteriën de kans om zich te nestelen tussen je tanden en het tandvlees.
Daarnaast hebben ook diverse etenswaren effect op bacterievorming in onze mond. En dan hebben we het voornamelijk over suikers. Deze zorgen voor de meeste tandplak in onze mond. Dit is de reden van groeiende gifstoffen in de mond die ontstoken tandvlees veroorzaken.
Tandvleesontsteking verhelpen bij de mondhygiënist
Zelfs wanneer je erg je best doet om dagelijks tandplak te verwijderen kan het zijn dat er toch nog deeltjes achterblijven in je mond. Dit kan er op den duur voor zorgen dat er tandsteen ontstaat. Tandsteen kan je zelf helaas niet zomaar verwijderen, hiervoor moet je een afspraak maken bij een mondhygiëniste. Het is erg slecht om tandsteen te laten zitten, omdat dit op den duur kan zorgen voor ontstoken tandvlees. De bacteriën hopen zich op onder het tandvlees en kunnen schade aan het kaakbot richten, dit kan betekenen dat het gebit zijn houvast verliest waardoor er tanden en kiezen verloren kunnen gaan. Maak dus tijdig een afspraak om tandvleesontsteking te verhelpen of te voorkomen.
Een doorverwijzing naar de parodontoloog
Van ontstoken tandvlees afkomen is belangrijk, maar in sommige gevallen zelfs noodzakelijk. Wanneer je namelijk geen bezoek brengt aan de mondhygiënist en niet genoeg bezig bent met een optimale mondverzorging, kan er parodontitis ontstaan. In ernstige gevallen kan dat zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hiervoor is een bezoek aan de parodontoloog de oplossing.
Wil je dus van ontstoken tandvlees afkomen? Zorg dan dat je netjes je gebit verzorgd en regelmatig naar de mondhygiënist gaat.
Middeltjes tegen ontstoken tandvlees
Er zijn allerlei middeltjes tegen ontstoken tandvlees, maar het belangrijkste is natuurlijk om een tandvleesontsteking te voorkomen. Een optimale mondhygiëne is hiervoor essentieel. Je kunt de volgende dingen doen:
- Gebruik een tandenborstel die fijn is voor jouw gebit (een elektrische tandenborstel werkt vaak het beste)
- Poets je tanden minstens 2 keer per dag
- Schraap je tong met een tongschraper
- Pas een uitgebreide poetsroutine toe met: flossen rageren
- Blijf wel poetsen bij pijnlijk tandvlees, maar doe dit voorzichtig met een zachte tandenborstel
Geholpen worden met ontstoken tandvlees? Neem contact met ons op
Wil je meer informatie over ontstoken tandvlees symptomen of wil je direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m zaterdag van 8:00-17:00u te bereiken op 020 6700366.