Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

Tandartsenpraktijk Besth

Blog

De gezondheid van het gebit is van uiterst belang. Niet alleen maakt het gebit een belangrijk deel uit van het menselijk lichaam, maar het is ook een visitekaartje voor de buitenwereld. Wittere tanden en een stralende lach kunnen met de technologie van tegenwoordig al binnen een uur gerealiseerd worden wanneer je een behandeling ondergaat. De meest innovatieve manier om tanden te bleken, is door middel van een LED-lamp. Bij Tandartspraktijk Besth hanteren wij deze veilige en effectieve manier van tanden bleken, waarbij het resultaat direct zichtbaar is.

    Maak hier uw afspraak!

    Hoe weet ik of ik ontstoken tandvlees heb en hoe kan ik het voorkomen?

    Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees zonder dat ze dit doorhebben of ze weten niet hoe ze ervan af moeten komen. Gelukkig kan je er, als je er op tijd bij bent, zeker iets aan doen én daarnaast is een tandvleesontsteking ook goed te voorkomen. Maar hoe kan je tandvleesproblemen voorkomen en waar kan je een tandvleesontsteking aan herkennen? Dat vertellen we hier.

    Wat is de eerste fase van ontstoken tandvlees?

    Er zijn miljoenen verschillende bacteriën aanwezig in je mond en deze nestelen zich in je tanden, speeksel en tandvlees. Zorgvuldig en regelmatig zorgdragen voor een goede mondhygiëne draagt bij aan een gezonde mond én hierdoor voorkom je ontstoken tandvlees. Pak je niet zo regelmatig een tandenstoker of een rager of poets je je tanden niet regelmatig? Dan is de kans op ontstoken tandvlees (gingivitis) erg groot. Je zal dan pijnlijk tandvlees gaan ervaren of rood en dik tandvlees krijgen. Koud of warm drinken of eten kan dan al zeer pijnlijk zijn. In dat geval is het verstandig om snel actie te ondernemen om te voorkomen dat je uiteindelijk parodontitis krijgt.

    Wat moet ik doen bij rood, geïrriteerd of opgezwollen tandvlees?

    Heb je last van pijnlijk tandvlees of zie je dat het tandvlees rood en dik is geworden? Dan is de kans dat je tandvlees ontstoken is zeker aanwezig. Je moet dan snel handelen om ervoor te zorgen dat de ontsteking niet verergert. Wanneer je niet weet wat je moet doen is het verstandig om contact op te nemen met je tandarts. Zij kan je uitstekend adviseren over de te nemen stappen. In sommige gevallen moet je met een speciale tandpasta gaan poetsen, krijg je instructies om je mondhygiëne te optimaliseren en breng je meestal een bezoek aan de mondhygiënist.

    Wat moet ik doen bij tandvlees problemen?

    Wanneer zich ernstige problemen voordoen in je tandvlees en de tandvleesontsteking vergevorderd is, adviseren we om direct een afspraak te maken met je tandarts of mondhygiëniste. Zij zal tandplak en tandsteen effectief verwijderen waar nodig en kijken welke acties er verder ondernomen moeten worden. Zo kan het ook zijn dat de ontsteking verder in het bot geraakt is en dat er bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling nodig is. Vraag bij ernstige pijn aan je tandvlees eerst aan je tandarts welke stappen je moet ondernemen.

    Hoe weet ik dat mijn tandvlees behandelt moet worden?

    Alles wat er in je mond gebeurt, staat direct in contact met de rest van je lichaam. Een optimale mondhygiëne is dus erg belangrijk. Maar wanneer weet je dat het tijd is voor een tandvleesbehandeling? Bij gingivitis is het zaak om alle tandvleesproblemen zo snel mogelijk aan te pakken, maar wanneer er ernstige parodontale infecties optreden, kan er veel meer aan de hand zijn. Of je tandvlees behandeld moet worden hangt af van het advies van je tandarts. Neem dan ook tijdig contact op om verergering van de ontsteking te voorkomen.

    Welke tandvleesproblemen zijn er allemaal?

    Er zijn diverse tandvleesproblemen die zich kunnen voordoen:

    • Gingivitis: Dit is de eerste fase van ontstoken tandvlees. Het wordt onder meer veroorzaakt door de ophoping van tandplak en de aanwezigheid van bacteriën. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling en bloeding van het tandvlees, vooral tijdens het poetsen en flossen. Gingivitis is eenvoudig op te lossen door een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist.
    • Parodontitis: Neem je gingivitis niet serieus? Dan kan het ontstoken tandvlees veel verder gaan. Parodontitis betekent dat de ontsteking zich verder uitbreidt naar het bot. Dit kan leiden tot ernstige schade aan het bot en tandverlies. Hiervoor zijn er diverse parodontologische behandelingen.
    • Teruggetrokken tandvlees: In dit geval worden je tandwortels blootgelegd en dat kan allerlei oorzaken hebben. Dit kan tot ernstige problemen leiden, zoals tandbederf en chronische gevoeligheid aan de tanden.
    • Abces in het tandvlees: Pijnlijk tandvlees kan ook komen door een abces in het tandvlees. Er komt dan pus uit en het kan erg pijnlijk zijn. Er is dan sprake van een infectie. Hiervoor is een medische behandeling vereist.

    Hoe hou ik mijn tandvlees gezond?

    Om je tandvlees gezond te houden, is het essentieel om een consistente en effectieve mondhygiëneroutine te volgen. Zorg ervoor dat je minstens twee keer per dag je tanden poetst met een goede tandenborstel die past bij je gebit en fluoride-tandpasta. Besteed hierbij extra aandacht aan het tandvlees en de tandvleesrand, maar poets vooral niet te hard. Daarnaast is dagelijks flossen belangrijk om tandplak en voedselresten tussen de tanden te verwijderen.

    Daarnaast is het belangrijk om regelmatig bij je tandarts langs te gaan voor controle én om periodiek een afspraak te maken bij je mondhygiënist. Daarnaast is een goede hydratatie, gezond eten en het vermijden van tabak en koffie verstandig om je tandvlees gezond te houden.


    Advies inwinnen over ontstoken tandvlees? Maak gerust een afspraak!

    Heb je last van pijnlijk tandvlees of is het tandvlees rood en gezwollen? Schroom dan niet om ons te contacteren voor meer informatie of een behandeling. Wie weet heb je een tandvleesbehandeling nodig of kan je wel wat tips gebruiken. Wij staan voor je klaar! Bel naar 020 6700366 of maak direct een afspraak.