Wat is een parodontoloog en wat doet deze precies?
Tandartsenpraktijk Besth
Blog
Wanneer je kampt met tandvleesproblemen of andere irritaties rondom het gebit, is het verstandig om hiervoor langs een ervaren specialist te gaan. Er kunnen namelijk gauw genoeg allerlei infecties ontstaan in de mond wanneer je te weinig aandacht besteed aan een goede mondhygiëne. Deze vormen zich in de steunweefsels van je gebit (kaak, tandvlees en wortelvlies), wat we ook wel het ‘parodontium’ noemen. De specialist die je hierbij nodig hebt is dan ook; de parodontoloog, welke werkzaam is in de parodontologie.
Wat doet een parodontoloog?
Vaak kom je pas in aanmerking met een parodontoloog wanneer je al diverse tandheelkundige specialisten hebt gezien. Wanneer een tandarts of mondhygiënist je niet meer kan helpen bij klachten of infecties, wordt de parodontoloog ingeschakeld. Deze heeft een nog bredere expertise en veel ervaring op dit gebied, zodoende dat een mondhygiënist je met ernstige klachten vaak doorverwijst.
De parodontoloog kan diverse zaken in onze mond onderzoeken en behandelen. Zo doet hij onder meer een bacteriologisch onderzoek om erachter te komen wat de exacte conditie is van je tandvlees, maar maakt hij ook röntgenfoto’s van je gebit en het kaakbot.
Wat zijn parodontologische behandelingen?
Parodontologische behandelingen komen ten goede aan het gehele gebit. Vaak komt men dus terecht bij een parodontoloog voor een tandvleesontsteking of zelfs parodontitis. In de tandheelkunde is het één van de belangrijkste begrippen, omdat het de tandverzorging in zijn geheel omvat, maar het ook indirect te maken heeft met de algehele gezondheid. Het niet verzorgen van het gebit kan namelijk meer veroorzaken in het menselijk lichaam dan enkel een tandvleesontsteking.
Parodontologische behandelingen zijn er dus niet alleen om je gebit, maar ook om de rest van je lichaam gezond te houden.
Wat is parodontitis?
Parodontologische behandelingen worden veelal uitgevoerd wanneer iemand gingivitis heeft, ofwel een lichte vorm van ontstoken tandvlees. Wanneer dit echter erger wordt, maar je geen afspraak bij de mondhygiënist maakt om dit te verhelpen, kan parodontitis het gevolg zijn. Dit is een ernstige vorm van chronische tandvleesontsteking. Parodontitis kan tevens te maken hebben met gezondheidsproblemen. Dat is waarom een tandheelkundige veelal vraagt naar je gezondheidstoestand.
Wat wordt er gedaan tijdens een parodontologische behandeling?
Een parodontologische behandeling vindt niet zomaar plaats, hier gaat eerst een consult en vaak diverse controles aan vooraf. Aan de hand van deze momenten bepaalt een parodontoloog welke behandeling het beste is voor jouw gebit. Om te controleren wat de huidige staat van het tandvlees is, wordt er eerst een meetinstrument gebruikt. Vanuit daar wordt er een behandelplan opgesteld vanuit waar de behandelprocedure start.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Wanneer je bij een parodontoloog loopt voor een tandvleesontsteking blijft het vaak niet bij één behandeling. Het behandelplan kan je zien als draaiboek voor je toekomstige behandelingen. Er staan analyses en constateringen in van de parodontoloog en het omvat de behandelingen die nodig zijn om je gebitsproblemen op te kunnen lossen. Hier hoort uiteraard ook de nazorg bij om alle laatste eventuele risico’s weg te nemen.
Meer informatie over wat een parodontoloog voor je kan betekenen? Vraag het ons.
Wij geven je graag alle informatie die je nodig hebt over parodontologische behandelingen en wat een parodontoloog wellicht voor jou kan doen. Wil je direct een afspraak maken? Of wens je eerst meer informatie? Wij zijn van maandag t/m zaterdag van 08:00-17:00u te bereiken op 020 6700366.