Wat zijn de nadelen van facings?

Wat zijn de nadelen van facings?

Tandartsenpraktijk Besth

Blog

Het is absoluut niet ongewoon dat je soms onzeker wordt van je glimlach. De meeste mensen proberen zo zuinig mogelijk om te gaan met hun gebit, maar soms straalt het gebit dan nog steeds niet, zoals je dat wenst. Diverse celebrities hebben dit ‘probleem’ verholpen door facings te laten plaatsen. Dit zijn dunne omhulsels die een stralende witte glimlach op hun gezicht toveren. Het is een ingreep die dat als voordeel heeft, maar er zijn ook veel nadelen van facings. In deze blog vertellen we je hier meer over!

    Maak hier uw afspraak!

    Wat zijn facings eigenlijk?

    Alvorens we alle voor- en nadelen van facings zullen benoemen, vertellen we eerst wat facings eigenlijk zijn. Facings worden aangevraagd door mensen die onzeker zijn over hun gebit en deze nog meer willen laten stralen óf wanneer ze andere gebitsirritaties ervaren, zoals tandenknarsen. De facings bestaan uit dunne omhulsels, veelal gemaakt van composiet of porselein. Ze worden per tand ontwikkelt, zodat de perfecte maat, vorm en kleur exact wordt afgestemd op het gebit. Verkleuring of een lichte beschadiging wordt hiermee opgevangen.

    Voor

    gebit zonder facings

    Na

    gebit met facings

    De nadelen

    • Facings worden niet altijd vergoed door je verzekering
    • Composiet is goedkoper, maar gaat minder lang mee dan porselein (circa 5 jaar)
    • Kosten hangen af van het type gebit
    • Niet ieder gebit is geschikt voor het plaatsen van facings

    De voordelen:

    • Binnen korte tijd een mooie, natuurlijke glimlach
    • Non-prep facings zijn goed bestand tegen vlekken
    • Facings (van porselein) gaan wel 15-20 jaar mee
    • Keuze uit composiet of porselein.

    Hoe werken facings?

    Er zijn methodes voor het plaatsen van (long lasting) facings, die vereisen dat er een stuk van de tand(en) wordt geslepen. In sommige gevallen kan dat er helaas toe leiden dat er te veel van de tand verdwijnt. Non-prep facings daarentegen vereisen een eenvoudigere ingreep en kunnen wel ingezet worden zonder de tanden te slijpen. Hierdoor blijft de tand intact.

    Wanneer je last hebt van tandenknarsen of een mondtrauma, is het bijslijpen van de tanden soms ook een goed idee. Hierdoor kan je dit probleem eenvoudig oplossen. Een tandtechnicus is gespecialiseerd in het toepassen van de juiste technieken om dit vakkundig te realiseren en kan je hierbij helpen.

    Het verschil in facings tussen composiet en porselein

    Er bestaan diverse soorten facings, wij bespreken hier de facings van porselein en composiet. Wil je facings van porselein of composiet laten plaatsen, dan moet je letten op de verschillende voor- en nadelen van de soorten. Laten we eerst het composiet behandelen. Hierbij is het resultaat eenvoudiger te voorspellen en wordt er veelal minder van de tand weggeslepen. De kosten van composiet zijn daarnaast ook lager. Wel hebben ze een korte levensduur en is het effect vaak minder mooi dan bij porselein.

    Facings van porselein zijn gladder dan die van composiet en geven veelal een mooier, natuurlijker effect met glans. Porselein gaat daarnaast veel langer mee dan facings van composiet. Het nadeel van porselein is wel dat deze duurder zijn, omdat het materiaal veel sterker is. Reparatie is lastiger en porseleinen facings worden niet direct bij de eerste afspraak geplaatst.

    Een kostbare glimlach

    Wanneer je ervoor kiest om facings te laten plaatsen, is zeker de keuze voor de porseleinen variant soms redelijk prijzig. We kunnen natuurlijk in niemand zijn portemonnee kijken, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is daarom altijd belangrijk om met je tandarts in gesprek te gaan om het kosten-baten plaatje goed te bespreken.

    Meer informatie over facings? Vraag het ons!

    Ben je geïnteresseerd in het laten plaatsen van facings? Dan voorzien we je graag van meer informatie. Neem contact op met onze specialisten 020 6700366 of maak direct een afspraak.